Pages

10.22.2008

windows xp: safe mode problem

Tahukah anda windows mempunyai boot windows secara normal dan secara safe mode. boot secara safe mode ini sangat penting kepada pengguna ini kerana salah satu kaedah untuk membuang virus. safe mode tidak boleh masuk merupakan salah satu kesan yang besar dan memberi masalah yang besar terutama kepada juruteknik. Artikel ini akan menerangkan bagaimana kaedah yang boleh digunakan bagi mengatasi masalah ini.

Cara biasa yang digunakan untuk memasuki atau boot safe mode adalah tekan key F8 semasa windows tengah boot.Sekiranya anda tidak dapat memasuki dengan kaedah ini anda boleh cuba kaedah di bawah ini.

Langkah-langkahnya :

1: Tutup semua program atau aplikasi yang dibuka.

2: Klik start button->pilih run.

3: Dalam kotak run tersebut taip msconfig.

4: Selepas itu System configuration utilities akan dipaparkan. kemudian klik pada BOOT.INI.5: Kemudian anda tick pada /SAFEBOOT dan klik ok (rujuk gambar di atas). kemudian restart dan lihat hasilnya.


Notes:

Original [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN

After using MsConfig.exe [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN /safeboot:minimal

Apabila telah selesai menggunakan safe mode anda perlu ubah kepada normal balik dengan untick pada langkah yang kelima di BOOT.INI.


sumber : bleepingcomputer

No comments:

Post a Comment

Statistik Blog

Jumlah Posting dan Komentar Blog buah artikel telah ditulis
buah komentar masuk

Widget edited by Harri