Pages

12.31.2008

Doa akhir tahun

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

rujukan : darulnuman

Sama-samalah kita membaca doa di atas ini semoga berakhirnya tahun ini mendapat keredhaan dan keberkatan dariNya.

Dengan ini juga saya memohon maaf andai ada salah silap saya dalam memblog blog ini.


Bookmark and Share









12.26.2008

Projek CD Ubuntu 8.10





Projek CD Ubuntu 8.10 ini memang sesuai untuk peminat ubuntu. Apa yang menakjubkan bagi saya adalah ia hasil tangan orang melayu. Dengan ini ia sangat sesuai pengemar ubuntu di malaysia. Apa yang menarik lagi ia lengkap dengan cd cover, cd label, buku manual dan kotak cd dan ia Sebagai Bonus. Beliau juga akan berikan pelekat ubuntu 'powered by' untuk dilekatkan pada desktop atau laptop selepas ubuntu ini dipasang. sungguh menakjubkan. apa yang saya tahu ini merupakan projek yang kali pertama saya temui di malaysia untuk pengemar ubuntu.

Untuk keterangan yang lebih lanjut anda boleh baca di jomlinux


Bookmark and Share









ubuntu 8.10 : code colour pada terminal

Akhirnya aku berjaya juga buat code colour pada terminal ubuntu aku. dengan itu penulis ingin kongsikan pengalaman dalam menghasilkan pada terminal mempunyai colour pada code html,php dan lain-lain. Untuk pengetahuan anda dalam linux menggunakan vim bagi menghasilkan code berwarna. Penulis memang suka melihat code berwarna dan semasa penulis mula berjinak dengan linux ini vim adalah salah satu tarikan penulis untuk mengenal linux.

caranya :

1. buka terminal anda dan taip
sudo apt-get install vim-full

2. selepas itu taip pada terminal anda

sudo vi /etc/vim/vimrc

3. kemudian tambah code di bawah dalam file vi /etc/vim/vimrc pada akhir code file tersebut seperti di tunjukkan dalam gambar di bawah.

:syntax enable


4. akhir sekali simpan dan close terminal. kemudian buka blk terminal dan cuba buka file yang ada code php atau mana2 file dan lihat perubahannya. selamat mencuba :)...


P/S: Step ini telah berjaya dilakukan oleh penulis sendiri pada ubuntu 8.10.



Bookmark and Share









12.24.2008

clock : sesuai untuk web dan blog



sekiranya anda tercari-cari dan mencari jam atau clock untuk web atau blog anda saya cadangkan anda dapatkan koleksi jam di sini csalim.

menarik x?? pening saya nak pilih hee..

Bookmark and Share









12.23.2008

firefox : full screen

Masalah firefox menjadi full screen selepas anda update ke firefox 3.0.4 atau ke 3.0.5. Masalah ini juga terjadi pada firefox ubuntu saya. Apabila ini terjadi akan menyukarkan anda untuk tutup dan ingin membuka program lain. tapi anda usah risau senang aje untuk selesaikan masalah ini.

Caranya:


tekan pada keyboard F11,tutup dan restart firefox anda.



Bookmark and Share








12.17.2008

ubuntu : install RAR Archiver (rar)


Setiap masalah ada penyelesaian... setiap penyelesaian ada jalannya... setiap jalan anda perlu mencarinya.. Dalam pencarian mesti perlu ada sabarnya... dalam sabar perlunya ada iman...


Sekiranya anda ada masalah dalam ubuntu untuk membuka file .rar usahlah anda risau dan tidak mahu menggunakan ubuntu lagi anda silap!!! kerana dalam ubuntu ada penyelesaiannya.

Caranya :
Buka terminal pada ubuntu anda dan taip perkataan di bawah.

sudo apt-get install rar
sudo ln -fs /usr/bin/rar /usr/bin/unrar

sudah selesai masalah anda????

Bookmark and Share









12.15.2008

ubuntu: simple compizconfig setting manager

sumber : gnome


sumber : taimila

Selepas saya update versi ubuntu dari 8.04 ke 8.10 simple compizconfig setting manager(ccsm) hilang. Dengan itu effect seperti yang di tunjukkan tidak ada lagi. Jadi saya ingin kongsikan dengan anda bagaimana mengembalikan atau ingin masukkan ke dalam ubuntu anda.

Tutorialnya:

1. Anda klik pada system->administration->synaptic package manager->masukkan password->taip pada search "ccsm"->seterusnya anda tick pada simple-ccsm tersebut->kemudian apply.


2. Selepas itu anda klik kanan mouse di desktop anda->pilih change desktop background->pilih visual effect->secara auto custom di tick (jika anda belum install ccsm custom ini tidak akan dipaparkan)->pilih preference.

3. lepas itu anda klik animation dan setkkan ikut kesukaan anda. saya cadang anda set random kerana setiap action yang di buat effect akan dibuat secara random.dengan itu ia lebih menarik dan cool :)..


P/S: masihkah anda tidak ingin mencuba ubuntu??? saya rasa sungguh rugi anda tidak mencuba ubuntu.

Bookmark and Share









12.12.2008

tutorial membuat cloud di wordpress


Artikel ini di tulis khas untuk encik KK atas pertanyaan beliau. katanya clouad ini menarik :)...

Perkataan yang di paparkan dalam cloud ini di ambil dari tag yang kita buat semasa membuat posting(dalam blogspot dlm wordpress sy tidak pasti). Pengalaman saya untuk membuat cloud ini dalam blogspot kita perlu menambah script dalam templates.

Manakala dalam wordpress(wp) kita perlu menambah plugin cloud. Anda boleh rujuk dan lihat tutorial untuk membuat cloud pada wp di bawah ini.

Bookmark and Share









12.11.2008

shelldrv.exe

Hari ini saya menerima satu email yang menanyakan bagaimana nak membuang virus shelldrv.exe. selepas saya mencari di google apa yang saya faham virus ini adalah jenis trojan.

lokasi file ini berada di


C:\Windows\System32\shelldrv.exe
Secara automatik jugak file ini ada di start up

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Active Setup\Installed Components

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Cadangan :

saya mencadangkan anda cuba menggunakan perisian di bawah ini.
Cara membuang di start up:
Klik start->run->taip msconfig->start up->untick pada file tersebut(jik a kurang pasti untick semua)

Cara buang pada regedit:-
klik start->run->taip regedit->find(atau tekan keyboard ctrl+F)->taip nama file tersebut dan delete file virus tersebut.

p/s: Di harap anda dpt memberi komen keberkesanan menggunakan perisian di atas utk membuang virus shelldrv.exe. semoga kita semua dapat berkongsi.

Bookmark and Share







12.10.2008

touchpad tidak berfungsi

touchpad laptop anda tidak berfungsi? mungkin masalah ini tidak berfungsi di sebabkan oleh driver atau kesilapan pengguna yang off atau disable touchpad tanpa di sedari.. mungkin anda belum hadapi masalah ini tetapi tidak mustahil ada akan alami kelak nanti.. jadi anda beruntung membaca artikel ini. masalah ini di alami oleh pelanggan saya iaitu touchpad laptopnya tidak berfungsi.

saya lihat pada driver semua ok dan berfungsi dengan baik. termenung saya memikirkan masalah ini. saya tanya pada pelanggan mengapa ini terjadi?? dia kata kemungkinan disebabkan virus.sebabnya lepas format hari tu semua ok tetapi selepas kena virus touchpad tidak berfungsi. di kepala aku kena format la plak laptop ini. lepas aku buang virus dan check penyakit yang ada virus semua ok selepas buang virus tersebut menggunakan GVR. Namun masalah touchpad masih tidak berfungsi. apa masalahnya kalau anda tahu??

puncanya :-

anda tertekan atau ter disable dengan menekan Fn+F7.

Penyelesaiannya:-

anda perlu tekan kembali Fn+F7.


tahukah anda Key ini merupakan untuk off dan on touchpad pada laptop anda.


Bookmark and Share









12.09.2008

Bryce 3D

Antara perisian untuk membuat landskap 3D dan animasi 3D anda boleh mencuba dengan menggunakan perisian ini. Apa yang menarik anda boleh dapatkan dengan percuma.

  • License:

    Free

  • Requirements:

    Windows 98/Me/NT/2000/XP/Vista

Anda boleh dapatkan di sini utk download keterangan lebih lanjut.
Bookmark and Share








12.05.2008

autorun eater

autorun eater ini di perkenalkan oleh kawan saya fisol. autorun eater ini merupakan perisian yang membolehkan kita delete file autorun.inf di dalam hard disk atau pen drive atau yang sewaktu dengannya. dengan menggunakan perisian ini kita dapat elakkan daripapa virus merebak atau mejangkiti pc kita. Anda boleh dapatkan perisian ini dengan percuma di sini.

Bookmark and Share









12.04.2008

pengalaman "bermain" ubuntu 8.10







Ni beberapa screenshot yang aku ambil yang abu buat effect pada laptop aku.

Masalah yang aku hadapi :

ada clash pada compiz aku xleh guna desktop effect. bila aku aktifkan mouse tidak berfungsi dgn normal dalam kepala aku nak install semula je. tp aku cuba sbg lagkah terakhir iaitu jalan penyelesaian yang aku ambil dengan menaip pada terminal

rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity

lepas tu aku restart dan lihat ubuntu kembali normal. Apa yg menarik theme atau perkara yang kita install sebelum ni ada dan tidak di buang. so kita xde masalah nak guna semula.

sekarang ubuntu berfungsi dengan baik dan clear. next misi wireless ubuntu aku x selesai lg ni huuu...



Bookmark and Share








12.02.2008

php : auto refresh page

salam sejahtera semua..
artikel ini di buat khas utk member saya iaitu kenalikomputer. Artikel ini akan menerangkan bagaimana ingin membuat page laman web auto refresh tanpa anda perlu tekan f5 atau refresh pada browser.

Caranya :-

1. masukkan code di bawah ini pada page atau web yang anda inginkan auto refresh.

<meta http-equiv="refresh" content="5" >

2. Pastikan code di atas anda letak atau taip dalam tag head iaitu antara code <head> dan </head>

3. anda boleh ubah code yang berwarna merah. code warna merah anda boleh set menjadi berapapun kerana ia bergantung kpd anda ingin refresh setiap 15 second atau terpulang pada anda.

4. kemudian simpan.lihat hasilnya.berjaya x?????


Bookmark and Share









12.01.2008

hang restart or shutdown ubuntu 8.10

sudahkah anda mencuba ubuntu 8.10?? sekiranya anda telah mencuba adakah anda tidak menghadapi masalah??? anda beruntung jika tiada masalah setelah menginstall ubuntu.. :)... sekiranya anda telah mencuba jom kita sama2 berkongsi screenshot :)..

salah satu masalah yang saya hadapi antaranya bila saya restart atau shutdown laptop saya menjadi hang. Jadi cara untuk atasi masalah tersebut sila baca selanjutnya artikel ini.

Penyelesaian :-

1. anda buka terminal dan taip pada terminal

sudo gedit /etc/init.d/alsa-utils


2. kemudian anda perlu edit file tersebut dengan menambah ayat yang saya warnakan merah di bawah ini. sekiranya tidak jumpa anda cari dengan tekan keyboard ctrl+F dan taip perkataan stop)

stop)
ifconfig wlan0 down
ifconfig eth1 down
ifconfig eth0 down

EXITSTATUS=0
TARGET_CARD="$2"
ect ect..
3. seterusnya simpan dan cuba anda restart atau shut down dan lihat hasilnya.

P/s: kaedah ini telah dicuba dengan jayanya pada laptop saya selepas saya menggunakan ubuntu 8.10. anda pula bagaimana???

Bookmark and Share








11.29.2008

ubuntu 8.10


versi ini merupakan versi yang terbaru dan banyak kelebihan. Cd yang saya order dari shipit telah sampai pada hari khamis lepas iaitu 27.11.08. Pada malam tersebut dengan tidak sabarnya saya melaksanakan misi saya untuk mencuba versi ubuntu terbaru ini iaitu 8.10..

Masalah yang saya hadapi selepas install ubuntu versi ini :-
  • wireless x dapat detech walaupun dah cuba byk cara..
  • selepas restart atau shut down logo ubuntu kelihatan blur cam masalah display
  • window saya dah x boleh masuk.ada pilihan utk boot window tetapi tidak boleh masuk.ada sesiapa tahu sebabnya??
Ni beberapa screenshot yang saya buat pada ubuntu saya.

ni saya guna theme KDE 4.2 dan untuk memasang theme ini saya rujuk di web kde.



Bookmark and Share





11.26.2008

7-zip : perisian buka file rar,zip dan lain-lain



7-zip merupakan perisian sumber terbuka.sumber code perisian ini di bawah GNU LGPL license. Perisian ini boleh digunakan semua komputer. Anda tidak perlu membayar untuk perisian ini tetapi anda boleh memberi derma atau sokongan dalam pembangunan perisian ini.



Format yang di sokong dalam perisian ini antaranya :-
  • Packing / unpacking: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 and TAR
  • Unpacking only: RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, MSI, WIM, Z, CPIO, RPM,
Perisian ini boleh digunakan pada Windows 98/ME/NT/2000/XP/Vista.

Maklumat detail dan anda boleh download perisian tersebut di sini.

Bookmark and Share






11.25.2008

lupa password winrar??

Semalam penulis menerima satu pertanyaan daripada kawan lama. soalannya

Macam mana nak buka file zip yang ada password tetapi aku lupa passwordnya.macam mana nak buat??

Penyelesaiannya :

Anda boleh menggunakan beberapa perisian yang di jual. antara perisian yang di cadang ialah:-




Kepada sesiapa yang inginkan perisian free dan selesaikan masalah ini sila email ke Penulis.Penulis tidak dapat sertakan di sini kerana ada beberapa sebab. harap maklum.





Bookmark and Share





Penulisan baca selanjutnya bermula disini

11.20.2008

gmail: theme templates email


Pagi yang indah.. tanpa kicauan burung-burung...

Pagi ini aku buka email untuk melihat ada email baru atau tidak. Setelah login aku tertarik dengan function baru dalam gmail iaitu themes. Anda boleh tukarkan themes tersebut mengikut selera masing-masing. Sedap sikit mata memandang :)...

Bagi anda yang belum tahu bagaimana untuk setting theme tersebut sila baca artikel ini seterusnya.

Caranya:

1. Selepas anda masukkan username dan password (login) pada akaun anda. Kemudian anda klik pada setting.


2. Selepas itu paparan seperti gambar di bawah akan di paparkan. Seterusnya klik pada themes.

3. Kemudian anda boleh pilih theme yang anda suka.senang je kan??


Cantik x themes pilihan saya??

Bookmark and Share






11.18.2008

import data access to excel

Masalah : Ada seorang guru data mengalami masalah bagaimana nak pindahkan maklumat pelajar yang tercicir Asrama dari database acccess ke dalam excel. Tujuan dipindahkan ke dalam excel disebabkan pihak atas ingin maklumat tersebut dalam excel. So kalu nak taip banyak la senarai nama pelajar tersebut lebih kurang dalam 100++ di campur lagi maklumat lain seperti alamat tempat tinggal dan lain-lain. mati la nak taip. "ayyo ini macam gua xleh tido la malam ni" kata cikgu tu...


Penyelesaian:-

1. Buka database access di mana maklumat tersebut berada dan pilih maklumat mana yang ingin dipindahkan.Bagi memudahkan buat satu query dan export maklumat tersebut di jadikan dalam .txt.


2. Seterusnya klik pada export ALL seperti gambarajah di bawah.




3. Kemudian paparan ini akan keluar dan klik "next"


4. Kemudian tick seperti gambarajah di bawah dan klik next.


5. Selepas itu pilih finish. Kalau anda ingin ubah lokasi file .txt tadi boleh edit lokasi tersebut di export to file.

6. Seterusnya buka new file excel untuk kita import data tadi dari .txt ke file excel dengan pilih pada file->open (pastikan file of type anda pilih all files jika tidak file tadi tidak dipaparkan)->pilih open.Selepas itu akan dipaparkan seperti gambar rajah di bawah. setkan start import at row 5 bagi sample ini(bergantung pada bil row dalam file database access tadi). Kemudian klik next.


7. Selanjutnya tick seperti di tunjukkan gambar rajah di bawah dan pilih next.


8. Seterusnya pilih finish dan lihat hasilnya


9. Anda jangan bimbang sekiranya maklumat di paparkan ###### ini kerana anda pelu besarkan column tersebut. Bagi maklumat No KP saya akan bincangkan di lain artikel kenapa dia paparkan no tersebut yang ditunjukkan di bawah walaupun telah dibesarkan column.

10. Lihat hasilnya dan berjaya di pindahkan ke dalam bentuk excel. Jadi anda tidak perlu bimbang lagi untuk pindahkan maklumat dari access ke axcel.



Senangkan??? x perlu susah2 nak salin atau taip balik. Kalau anda ada cara yang lebih berkesan bolehlah share di ruang komen.

Flow ringkas tutorial tersebut


access->txt->excel



Berita Pilihan :
turun 15 sen
Raja Azhar menceraikan isterinya, Charmaine

Bookmark and Share






Statistik Blog

Jumlah Posting dan Komentar Blog buah artikel telah ditulis
buah komentar masuk

Widget edited by Harri