Pages

10.15.2010

virus semua folder menjadi shorcut dan folder asal missing

virus ini akan menyebabkan folder asal di dalam pen drive anda akan hilang dan menjadikan folder anda menjadi shortcut. walaupun anda telah setting show hidden folder ini tetap tiada di dalam pen drive anda. virus ini akan menjadikan nama folder anda di dalam pen drive namafolder.ink.

virus ini sangat kuat bagi saya kerana saya telah cuba buang dengan menggunakan antivirus seperti Avast, kaspersky yang berlesen lagi... removal karspersky... avira... namun tidak berjaya... Pada percubaan pertama menggunakan antivirus avast berjaya mengesan virus tersebut. tetapi bila kali kedua saya masukkan pen drive ia gagal mengesan dan membuang virus itu.

penyelesaian :


Cara pertama
-sekiranya anda bawa ke kedai(tidak semua kedai buat mcm ini) pen drive ini akan terus di format dan keadaan pen drive anda kembali pulih tetapi segala maklumat penting anda akan hilang.Anda sendiri pun boleh buat cara ini sekiranya anda rasa maklumat yang ada dalam pen drive anda tidak penting.

cara kedua:
-Anda hanya cari os LINUX dan cucuk pen drive anda dan tidak perlu risau kerana virus itu tidak memberi kesan kepada os LINUX. selepas itu anda backup data anda yang penting dan delete semua file yang bernama .ink. senang kan??? x perlu scan dan buang masa mencari antivirus yang kuat. selepas itu anda perlu format pen drive anda kerana apabila anda cucuk kembali pada window virus itu masih wujud. selepas anda backup menggunakan OS linux(saya menggunakan ubuntu) dan format pen drive.

selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Statistik Blog

Jumlah Posting dan Komentar Blog buah artikel telah ditulis
buah komentar masuk

Widget edited by Harri