Pages

7.18.2010

link domain to other hosting

Situasi masalah ini :-

Ali beli hosting di kedai A. tetapi Ali beli domain cthnya ali.com di kedai B. so macm mana nk point domain atau membolehkan bila taip ali.com dia akan paparkan web atau blog atau sewaktu dgnnya.mesti korang pernah hadapi masalh ni kan???


Inila pengalaman kali pertama mslh ni tetapi dgn bantuan rakan berjaya diselesaikan... Zasss...

1. Dapatkan NS records daripada webhost provider (Biasanya provider akan emailkan selepas proses pembayaran dibuat. so check blk email korang).

2. Log masuk akaun domain anda ( dimana anda beli. mesti anda ada akaun ini. kl xde cuba baca email blk sms anda beli domain mesti dia ada bg link utk akaun. kl belum buat sila daftar atau create baru). Kemudian ubahsuai NS records.

3. Selepas ubah ns pada akaun domain anda perlu setting pada hosting di cpanel anda.

4. Selepas anda login cpanel anda Cari park domain. kemudian anda add park domain dan buat redirrect pada folder di hosting anda. cthnya ali.com/myweb.

myweb ialah file/source code web ali. cuba anda taip mesti dah dpt. dpt kan???

thanks byk2 bro :)

1 comment:

  1. susah betul ambo nk pehe sal penerangan kat atah tu..napok sgt payoh pehe dan xbrapo nk Celik IT..tp perkongsian yg bgus..

    ReplyDelete

Statistik Blog

Jumlah Posting dan Komentar Blog buah artikel telah ditulis
buah komentar masuk

Widget edited by Harri