Pages

7.16.2008

Bagaimana menggunakan SUM dalam Excell??

Sebelum itu sy terangkan penggunaan SUM dalam excel adalah untuk mengira jumlah keseluruhan dalam sesuatu penggiraan dalam excel.SUM digunakan bagi mengira jumlah seperti dalam penambahan dan penolakan serta pengiraan lain. Di sini saya akan berikan contoh bagi proses penambahan. Apa yang lebih menarik dalam tutorial ini, saya juga menerangkan contoh proses penambahan dalam excell ini antara excell.. adakah ia menarik bg anda???? Bagi saya sudah tentu menarik!!! Ini kerana sekian lama sy menggunakan excell, sy tidak tahu pun blh menggunakan kaedah ini… harap membantu anda…

Sebagai contoh sy gunaan utk mengira jumlah pendapatan pada tahun 2007

untuk mengira jumlah anda perlu klik pada cell B15 sebagai contoh di bawah. Kemudian anda perlu masukkan formula =SUM(B4:B9) di sebelah fx.

B4:B9 ini bermaksud dia akan mengira jumlah dari cell B4 sehingga B9. anda juga boleh ubah utk penambahan seperti =SUM(B4+B7+B8). anda juga boleh menggunakan =SUM(B4-B5).

anda faham?tahun 2007 pada sheet1


Pendapatan pada tahun 2008 pada sheet2Seterusnya saya akan terangkan bagaimana utk mendapatkan jumlah dgn menggunakan SUM di antara sheet sbg contoh sy dapatkan jumlah dari sheet1 dan sheet2.sudahkah anda tahu??? kalu anda tidak tahu tutorial ini berguna utk anda!!!!

Dalam mendapatkan jumlah antara sheet anda perlu ingat nama sheet jangan ada space!!!!

betul = sheet1
salah = sheet satu


ok anda dah sedia??

anda klik pada mana2 cell sbg contoh di bawah klik pd cell E8. Formulanya anda guna
=Sheet1!B15+Sheet2!B15

Sheet1 ini mewakili nama sheet yg anda buat sebagai contoh di atas sy namakan nama sheet default iaitu sheet1,sheet2 dan sheet3. Pada sheet3 anda boleh dapatkan jumlah dari sheet1 dan sheet2... anda juga boleh menggunakan formula lain bila anda faham konsep penggunaan nama sheet dalam formula.

selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment

Statistik Blog

Jumlah Posting dan Komentar Blog buah artikel telah ditulis
buah komentar masuk

Widget edited by Harri